Spirit-isme !

“Laura, gânduri bune, gânduri bune
Spiritul Crăciunului trebuie să ne cuprindă.”

 

Stiti ce ma frapeaza pe mine ? Excesul asta de “bunatate” afisat in perioada Sarbatorilor de Iarna.  Si tenta sa exclusiv  sezoniera.  Cum pisici albastri s-a ajuns la concluzia ca trebuie sa fim mai buni pentru ca vine Craciunul ? Nu zic ca  nu e bine si atunci, dar in restul anului ce are ? De ce se inghesuie toata lumea sa faca acum numai fapte bune ? In restul timpului sunt prea ocupati cu viata de zi cu zi ? Sau cum ?

Copiii nu au nevoie de cadouri si pe 24 iulie ? Sau pe 9 octombrie ? Conturile bancare deschise pentru donatii nu primesc valuta si in luna Mai ? Batranii n-ar manca portocale si in Aprilie ?

Haideti mai oameni buni…  Explicati-mi si mie ! Ce e cu celebrul “Sa facem o fapta buna de Craciun !”. Daca nu-i Craciunul nu se pune ? Nu se noteaza acolo Sus daca nu-i facuta in vreun soi de perioada de valabilitate ? Sau trebuie indeplinita o norma pe an ? Un numar minim  de fapte este obligatoriu sa fie  trecute la dosar ?

Cine pe cine pacaleste ? Chiar aveti impresia ca daca o data pe an suntem milostivi si buni o sa se stearga toate micile abateri de pe tot parcursul celorlalte 11 luni ? Eu nu cred. Ceea ce conduce la faptul ca expresia “Lasa Spiritul Craciunului sa te cuprinda” este cel putin ciudata.  Spiritul asta ar cam fi necesar in fiecare zi. Macar putin din el…. Oamenii trebuie sa invete ca nu e nevoie de o anumita Sarbatoare Religioasa ca sa lasi partea ta buna sa iasa la suprafata. Nu e corect sa te motiveze o anumita data din calendar !

Asa ca dragii mei, eu zic sa scoatem din uz expresiile care te trag de urechi ca nu esti in ton cu majoritatea. Pentru ca daca vrei sa faci un lucru bun nu-ti trebuie vreun Spirit care sa te cuprinda. Trebuie sa existe deja in tine…

12 Comments

 1. poate pentru ca avem nevoie de un motiv ca sa facem ceva, genul de oamnei care daca nu sunt impinsi de la spate nu fac nimic, nu fac nimic fara o motivatie. daca tot e sarbatoare, hai sa facem ceva bun. de ce nu se face la fel in iulie, hai sa fac un lucru bun astazi, si nu mai am atatea de facut de craciun :)) glm 😛 Craciunul a devenit un mod de a te lauda.

  de craciun imi place sa merg la tara, la bunici, acolo inca nu a devenit o sarbatoare comerciala, inca se mai pastreaza traditia.

 2. sunt de acord, daca faci o fapta buna o faci neve, dini suflet, pentru tine nu pentru promo etc. daca o faci in public e … de 2 lei (a se remarca faptul ca nu am utilizat cuvantul pula si nici macar e-pula) 🙂

 3. E o sarbatoare comerciala ca mai toate in ultimul timp. E un simptom al globalizarii. Mai lipseste sa sarbatorim Oktoberfest…Craciunul e ocazia in care simti mai bine colindele si te bati in zapada (Laura, tu nu ca la voi nu e :)) ). Nu trebuie sa ne dam mari filantropi sau sa exageram sentimentalismul aratat catre rude si prieteni.
  Nu am nimic cu principiu "Lasa sa te cuprinda spiritul craciunului." atat timp cat nu vor sa imi vanda ceva.
  Totul se rezuma la bani pana la urma…

 4. Marketingul prea agresiv devine brainwashing. Un exemplu despre manipularea usoara a consumatorilor este prezentata de Nicolas Gueguen in Psihologia consumatorului. Un alt exemplu: http://www.youtube.com/watch?v=ZyQjr1YL0zg
  Faptul ca se profita de aceste sarbatori, nu face decat sa scada importanta sentimentala a sarbatorilor si imprima ideea de a consuma mai multe bunuri in aceste perioade. Se accentueaza instrainarea umana si evolutia spre societatea de consum din Statele unite in special. Acolo unde apropierea intre oameni tinde spre 0.http://www.ziua.ro/news.php?data=2008-11-29&id=17023
  Vinerea neagra e tot marketing…

 5. laura

  Nu spuneam sa fie sarbatoare in fiecare zi <em><strong>Dan Lee</strong></em> ! Ma intrebam doar de ce numai in perioada Sarbatorilor face lumea fapte bune…
  N-ai inteles marea mea dilema din acest post ?

 6. În primul rând, dacă fiecare zi din an ar fi ca în zi de sărbătoare, atunci termenul de sărbătoare nu ar mai avea sens.

  În al doilea rând, tu nu ai auzit de marketing?!!

 7. Sincer să fiu, eu nu prea mai sunt convins de idealisme de acest gen, cu fapte bune şi altruism. Sunt sigur că nimeni nu face o faptă bună, fără să spere că acest lucru îi va aduce şi lui un beneficiu cândva şi într-un fel oarecare.

  Dacă mă uit în jur în această perioadă, văd că oamenii vor mai mult să CREADĂ şi să arate că fac fapte bune, decât să facă fapte bune pur şi simplu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *